Napisany przez Galicyjska Szkoła Smaku dnia 2010-02-01 10:57:12. Aktualizowano 2024-04-21 13:05:07
Otwierasz własną restaurację ? Chcesz zostać managerem ? Dołóż wszelkich możliwych starań aby poznać specyfikę tej branży. Być restauratorem dla wielu brzmi dumnie. Należy jednak pamiętać że nie wystarczy dysponować kapitałem na wybudowanie i wyposażenie lokalu. W tej branży zazwyczaj najsłabszym ogniwem są ludzie : managerowie, barmani, kelnerzy … Miałem wielokrotnie możliwość obserwować jak wiele złego dla restauracji może zrobić właściciel – manager nie doceniający roli odpowiednio wyszkolonego i posiadającego niezbędne predyspozycje personelu. Najczęściej popełniane błędy to : zbyt mało personelu, personel nie znający karty menu, nie potrafiący aktywnie sprzedawać, nie wierzący że cokolwiek od niego zależy. Jeżeli nie posiadasz żadnego doświadczenia w tej branży to radzę po pierwsze wybrać się na odpowiednie szkolenie z zarządzania restauracją i podstawowej wiedzy o tym co powinni umieć Twoi pracownicy. Po kolejne pomyśl o zatrudnieniu fachowca – praktyka, który pomoże przy projektowaniu baru, zagospodarowani powierzchni magazynowych, selekcji produktów do karty, rekrutacji personelu. Rozsądnym pomysłem są również konsultacje z taką osobą przez pierwsze 3 – 6 msc działalności lokalu. Nieoceniona często jest pomoc w pierwszych inwentaryzacjach baru i ich analiza.
Kursy Manager Restauracji - Szkolenia, kursy, ciekawe artykuły na temat szkoleń. Informacje binzesowe oraz na temat podnoszenia swojej wiedzy.
© 2010 - 2024 Aplit.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.