Ta witryna wykorzystuje pliki cookies by zarządzać sesją użytkownika. Cookies używane są także do monitorowania statystyk strony, oraz zarządzania reklamami.
W kazdej chwili możesz wyłączyć cookies. Wyłączenie ciasteczek może spowodować nieprawidłowe działanie witryny. Więcej w naszej polityce prywatności.

Dodaj szkolenie - zarejestruj się | Odzyskaj hasło

Szkolenia/Kursy Manager Restauracji

Napisany przez Galicyjska Szkoła Smaku dnia 2010-02-01 11:21:30. Aktualizowano 2024-04-07 22:46:35

Jednak te czasy mamy już za sobą że wystarczył „papier”. Obecnie każdy pracodawca sprawdzi czego się nauczyliśmy podczas kursu w którym uczestniczyliśmy. „ Papier” da nam jedynie pierwszeństwo w kolejce po pracę przed tymi którzy go nie posiadają. Powinniśmy więc mieć świadomość że legitymowanie s

 

Od kilku lat obserwuję wyraźną tendencję wzrostu ilości kursantów, na prowadzonych przez moją szkołę kursach, kierowanych przez pracodawców. Powodów tej tendencji jest kilka. Trzy, cztery lata temu wielu wykwalifikowanych barmanów oraz kelnerów wyjechało do pracy w różne zakątki naszego globu : Anglia, Irlandia, Cypr, Majorka, Stany. Nagle okazało się w wielu restauracjach i hotelach że nie ma kto wyszkolić nowego personelu. Standard obniżył się w wielu miejscach, poprawiło się jednak traktowanie pracowników. Przestała obowiązywać wszechobecna dewiza – podstawowego szczebla pracownik ma tylko jedno prawo – ma prawo się zwolnić jak mu się coś nie podoba. Pracodawcy zaczęli rozumieć, że to ich pracownicy są motorem każdej restauracji.
Dystrybutorzy win i alkoholi proponują często szkolenia dla pracowników są to jednak szkolenia z asortymentu danej firmy a nie kompleksowe, obiektywnie oceniające jakość wszystkich dostępnych w lokalu produktów.
Aby nasza restauracja, club mogły być konkurencyjne na rynku i prawidłowo funkcjonowały konieczne jest spełnienie kilku warunków :
- kadra managerska, to nie mogą być przypadkowe osoby, świeżo upieczeni absolwenci np. kierunków ekonomicznych czy zarządzania. Muszą to być osoby posiadające fachową wiedzę zawodową. Jeżeli manager nie ma doświadczenia zawodowego ani odpowiedniego przeszkolenia to niby jak ma oceniać jakość pracy swoich podwładnych? jak ma poprawiać tą jakość ? Zaczynamy więc od gruntownego przeszkolenia kadry managerskiej, wiedza o alkoholach, winie, kawie to warunek konieczny. Następnie zarządzanie ludźmi, coś bardzo trudnego. Trzeba nie tylko wiedzy ale i bardzo mocnego charakteru. Zwłaszcza że zmieniły nam się troszkę czasy i pracownicy nie szukają tylko pracy po to aby zarabiać pieniądze na życie. Chcą pracować w miłej atmosferze, chcą mieć możliwość wyboru dni pracy. Chcą mieć wpływ na ubiór w pracy i coraz częściej mają własne , głośno wypowiadane zdanie niemal na każdy temat. To znacznie podnosi poprzeczkę dla kadry managerskiej.
- barmani, kelnerzy jeżeli znajdziemy osoby odpowiednie na te stanowiska, zastanówmy się jak ich zatrzymać. Wysłanie pracownika na profesjonalny kurs barmański, kelnerski, sommelierski czy baristyczny na koszt pracodawcy pod warunkiem że po ukończeniu kursu przepracuje co najmniej rok to obecnie jedna z popularnych form przywiązywania do konkretnego miejsca pracy personelu.
Na szkolenia barmańskie oraz sommelierskie organizowane przez Galicyjską Szkołę Smaku w Krakowie poza pracownikami z branży gastronomiczno-hotelarskiej kierowani są przez swoich pracodawców sprzedawcy z salonów wina, sklepów alkoholowych, firm specjalizujących się w obsłudze konferencji czy organizacji ślubów.

Galicyjska Szkoła Smaku

www.szkolasmaku.pl



Społecznościowe

Uważasz, że artykuł jest ciekawy? Daj go poznać innym!

Kategorie szkoleń

Typy szkoleń: Zapisz się na newsletter. Napisz jakiego szkolenia szukasz - Rynek szkoleń

Współpraca

AVENHANSEN Szkolenia AVENHANSEN
 Akademia MDDP

Dołącz do nas



Szkolenia/Kursy Manager Restauracji - Szkolenia, kursy, ciekawe artykuły na temat szkoleń. Informacje binzesowe oraz na temat podnoszenia swojej wiedzy.

© 2010 - 2024 Aplit.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.