Ta witryna wykorzystuje pliki cookies by zarządzać sesją użytkownika. Cookies używane są także do monitorowania statystyk strony, oraz zarządzania reklamami.
W kazdej chwili możesz wyłączyć cookies. Wyłączenie ciasteczek może spowodować nieprawidłowe działanie witryny. Więcej w naszej polityce prywatności.

Dodaj szkolenie - zarejestruj się | Odzyskaj hasło

Uczelnie będą kształcić technologów żywności

Napisany przez M-S-M dnia 2011-10-05 08:26:45. Aktualizowano 2024-04-28 00:03:26

Uruchomienie nowego kierunku studiów poświęconego badaniu jakości żywności ma być efektem porozumienia podpisanego we wtorek w Białymstoku pomiędzy uniwersytetem, politechniką i grupą mleczarską Mlekovita.

Współpraca ma głównie obejmować organizowanie zespołów naukowych prowadzących systematyczne badania nad inżynierią, jakością i bezpieczeństwem żywności. Mlekovita ma zapewnić m.in. staże i praktyki oraz dostęp do swoich laboratoriów. Partnerzy porozumienia mają wspólnie starać się o granty i projekty dotyczące badania jakości surowców i produktów żywnościowych.

Nowy kierunek studiów związany z badaniem żywności, który ma powstać w Białymstoku w ciągu dwóch lat, ma być uzupełnieniem luki edukacyjnej w regionie w tym zakresie. Jak podkreślały władze uczelni, w Podlaskiem nie ma obecnie studiów wyższych związanych z rolnictwem. Takie kierunki były na Politechnice Białostockiej, ale studenci wybierali podobne specjalizacje w innych miastach, np. w Warszawie czy Olsztynie.

W regionie co roku 10 szkół ponadgimnazjalnych kształcących w zawodach związanych z rolnictwem i żywnością opuszcza około 200 absolwentów, którzy muszą wyjeżdżać na studia poza region. Chodzi o to, by ich zatrzymać w regionie zapewniając im możliwość dalszej edukacji. 

PAP - Nauka w Polsce

kow/ ls/bsz

 

Źródło: www.naukawpolsce.pap.pl

Społecznościowe

Uważasz, że artykuł jest ciekawy? Daj go poznać innym!

Kategorie szkoleń

Typy szkoleń: Zapisz się na newsletter. Napisz jakiego szkolenia szukasz - Rynek szkoleń

Współpraca

AVENHANSEN Szkolenia AVENHANSEN
 Akademia MDDP

Dołącz do nas



Uczelnie będą kształcić technologów żywności - Szkolenia, kursy, ciekawe artykuły na temat szkoleń. Informacje binzesowe oraz na temat podnoszenia swojej wiedzy.

© 2010 - 2024 Aplit.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.