Ta witryna wykorzystuje pliki cookies by zarządzać sesją użytkownika. Cookies używane są także do monitorowania statystyk strony, oraz zarządzania reklamami.
W kazdej chwili możesz wyłączyć cookies. Wyłączenie ciasteczek może spowodować nieprawidłowe działanie witryny. Więcej w naszej polityce prywatności.

Dodaj szkolenie - zarejestruj się | Odzyskaj hasło

Oferta tygodnia:

Do końca:2024-04-21

Było:1480zł

Jest:1380zł

Trwa nabór do II edycji warsztatów kulinarnych „Tradycyjne Produkty – Nowoczesna Kuchnia Polska”

Napisany przez M-S-M dnia 2012-05-18 12:42:51. Aktualizowano 2024-04-19 00:29:50

Rozpoczął się nabór do II edycji warsztatów kulinarnych "Tradycyjne Produkty – Nowoczesna Kuchnia Polska", skierowanych do uczniów ponadgimnazjalnych szkół gastronomicznych. Nabór potrwa do 29 czerwca 2012 roku.

Warsztaty skierowane są do uczniów i nauczycieli ponadgimnazjalnych szkół gastronomicznych z województw: kujawsko-pomorskiego, lubelskiego, podlaskiego, warmińsko-mazurskiego i zachodniopomorskiego oraz z województw przyległych. Ich celem jest przekazanie przyszłym kucharzom umiejętności, jak rozwijać swoją kreatywność i nowoczesną kuchnię polską, przy jednoczesnym wykorzystaniu najwyższej jakości regionalnych produktów.

Z każdej szkoły może zgłosić się jedna grupa, złożona z dwóch uczniów i nauczyciela. Po zakończeniu naboru 10 szkół – wybranych na podstawie kolejności zgłoszeń, weźmie udział w dwudniowych warsztatach. W czasie ich trwania przewidziana jest część praktyczna, obejmująca zajęcia z renomowanymi kucharzami i restauratorami oraz przygotowanie przez każdą grupę dania z regionalnych produktów. Natomiast w części teoretycznej uczestnicy zdobędą wiedzę na temat lokalnych produktów oraz systemów jakości żywności w Polsce i Unii Europejskiej.

Motywem przewodnim warsztatów, odbywających się w ramach projektu „Żywność wysokiej jakości. Krótsza droga od producenta do konsumenta”, będzie promowanie krótkich łańcuchów dostaw żywności, przynoszących korzyści zarówno producentom, jak i konsumentom. Każdy z uczestników otrzyma certyfikat udziału w warsztatach.

Konkurs kulinarny
Podczas warsztatów zostanie ogłoszony konkurs kulinarny, którego finał odbędzie się w listopadzie br. w Warszawie. Zadaniem jego uczestników będzie przygotowanie w swojej szkole autorskich przepisów dań z wykorzystaniem produktów regionalnych. Wszystkie zakwalifikowane do projektu szkoły otrzymają informator i materiały edukacyjne, zaś dla tych, które zajmą trzy pierwsze miejsca przewidziane są nagrody rzeczowe.

O projekcie
Projekt „Żywność wysokiej jakości. Krótsza droga od producenta do konsumenta” realizowany jest w ramach promocji Wspólnej Polityki Rolnej. Jest on kolejną inicjatywą Europejskiego Funduszu Rozwoju Wsi Polskiej, współfinansowaną z grantu Unii Europejskiej. Projekt realizowany jest we współpracy z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego (PIPRiL) oraz z Warszawskim Convivium Slow Food. Celem projektu jest działanie na rzecz zrównoważonego rozwoju, poprzez wykorzystywanie regionalnych, sezonowych i tradycyjnych produktów wysokiej jakości w nowoczesnej kuchni polskiej. Będzie on realizowany poprzez promowanie krótkich łańcuchów dostaw żywności, przynoszących korzyści zarówno producentom, jak i konsumentom. W ramach projektu odbędą się: II edycja warsztatów kulinarnych „Tradycyjne Produkty - Nowoczesna Kuchnia Polska” oraz spotkania producentów i restauratorów „Z pola na stół”.

O EFRWP:
Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej rozpoczął działalność w 1990 roku, na mocy umowy między rządem polskim a Europejską Wspólnotą Gospodarczą. Fundacja od ponad dwóch dekad pomaga zmieniać wizerunek polskiej wsi, dostosowując się do zmieniających się potrzeb lokalnej społeczności. Obecnie nie tylko wspiera rozwój infrastruktury technicznej, ale także – poprzez różne narzędzia finansowe – pomaga przedsiębiorcom i organizacjom pozarządowym. Fundacja duży nacisk kładzie także na rozwój infrastruktury społecznej, co czyni poprzez program grantowy wspierający aktywność i samoorganizację lokalnych społeczności czy wyrównywanie szans edukacyjnych młodzieży z terenów wiejskich. Więcej informacji na stronie: www.efrwp.pl


Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej

ul. Miedziana 3A
00-814 Warszawa
tel.: 22 639 87 63
http://www.efrwp.pl

Społecznościowe

Uważasz, że artykuł jest ciekawy? Daj go poznać innym!

Kategorie szkoleń

Typy szkoleń: Zapisz się na newsletter. Napisz jakiego szkolenia szukasz - Rynek szkoleń

Współpraca

AVENHANSEN Szkolenia AVENHANSEN
 Akademia MDDP

Dołącz do nas



Trwa nabór do II edycji warsztatów kulinarnych „Tradycyjne Produkty – Nowoczesna Kuchnia Polska” - Szkolenia, kursy, ciekawe artykuły na temat szkoleń. Informacje binzesowe oraz na temat podnoszenia swojej wiedzy.

© 2010 - 2024 Aplit.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.