Napisany przez Biuro Naukowo-Techniczne SIGMA dnia 2018-04-20 20:50:19. Aktualizowano 2024-04-15 02:04:18
W dobie szybkiego rozwoju sieci handlowych coraz ciężej branży spożywczej jest pozyskać nowego klienta, lub postarać się o to, aby odebrać go konkurencji. Konkurencja na rynku spożywczym jest naprawdę duża, dlatego aby sprostać coraz większym wymaganiom klientów, należy cały czas doszkalać wszystkich pracowników, począwszy od kierowników, operatorów, inżynierów, a na wysokiej kadrze menadżerskiej skończywszy.
Pracowników szkolić musi również laboratorium. Laboratoria przyzakładowe nie muszą wdrażać wymagań normy ISO 17025, ale dobrze jeśli laboratorium nieakredytowane postępuje zgodnie z tym standardem i odpowiednio dba o jakość wydawanych wyników - waliduje stosowane metody badawcze, szacuje niepewność pomiaru.
Jakie efekty dają szkolenia dla laboratoriów? Przede wszystkim pracownicy są:
Głównymi punktami poruszanymi podczas szkoleń, zarówno tych otwartych jak i zamkniętych są: standardy obsługi klienta laboratorium, budowanie i rozwijanie metod laboratoryjnych, zasady obliczania błędów pomiarowych, zasady posługiwania się narzędziami statystycznymi.
W zakładach produkujących żywność, bardzo ważnym elementem nauki są również szkolenia z zakresu bezpieczeństwa żywności, które poruszają w sposób kompleksowy aspekty bezpieczeństwa żywności na wszystkich etapach produkcji, przetwórstwa oraz dystrybucji produktów spożywczych. Dzięki takim zagadnieniom łatwiej jest zrozumieć, jak procesy produkcyjne oraz ewentualne zaniedbania mogą wpływać na zaburzenie funkcjonowania całego procesu uzyskiwania bezpiecznego wyrobu.
Branża spożywcza dostarcza swoim klientom produkty, które następnie są spożywane w domach przez całe rodziny. Bardzo ważne jest, aby te produkty były najwyższej jakości, dlatego tak istotnym elementem egzystencji każdej sieci spożywczej jest ciągłe i nieustanne uświadamianie i doszkalanie pracowników wszystkich szczebli. Bez względu na formę nauki najważniejsze jest to, aby kadra wynosiła ze szkoleń jak najwięcej i aby wszystkie aspekty konsekwentnie wdrażała w życie.
Laboratorium nie tworzy bezpośrednio jakości wyrobu, ale pozwala go rzetelnie badać - od surowca, poprzez półprodukty, opakownia, na wyrobie gotowym skończywszy. Posługiwanie się zwalidowanymi metodami badawczymi, dla których znamy niepewność pomiaru jest niezmiernie ważne w procesie zapewniania jakości wyrobów.
Szkolenia dla laboratoriów w branży spożywczej - Szkolenia, kursy, ciekawe artykuły na temat szkoleń. Informacje binzesowe oraz na temat podnoszenia swojej wiedzy.
© 2010 - 2024 Aplit.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.