Ta witryna wykorzystuje pliki cookies by zarządzać sesją użytkownika. Cookies używane są także do monitorowania statystyk strony, oraz zarządzania reklamami.
W kazdej chwili możesz wyłączyć cookies. Wyłączenie ciasteczek może spowodować nieprawidłowe działanie witryny. Więcej w naszej polityce prywatności.

Dodaj szkolenie - zarejestruj się | Odzyskaj hasło

Oferta tygodnia:

Do końca:2024-04-21

Było:1480zł

Jest:1380zł

Szkolenia dla laboratoriów w branży spożywczej

Napisany przez Biuro Naukowo-Techniczne SIGMA dnia 2018-04-20 20:50:19. Aktualizowano 2024-04-15 02:04:18

Szkolenia dla branży spożywczej często podejmują tematykę zarządzania jakością w obszarze produkcji, natomiast bardzo rzadko podejmują tematy istotne dla pracy laboratorium ulokowanego w zakładzie produkcyjnym (laboratorium przedprodukcyjnego). Takim tematem jest m.in. SZACOWANIE NIEPEWNOŚĆ POMIARU.

Kursy laboratoryjne dla oparatorów sprzętu laboratoryjnego i kierownictwa laboratorium

W dobie szybkiego rozwoju sieci handlowych coraz ciężej branży spożywczej jest pozyskać nowego klienta, lub postarać się o to, aby odebrać go konkurencji. Konkurencja na rynku spożywczym jest naprawdę duża, dlatego aby sprostać coraz większym wymaganiom klientów, należy cały czas doszkalać wszystkich pracowników, począwszy od kierowników, operatorów, inżynierów, a na wysokiej kadrze menadżerskiej skończywszy.

Pracowników szkolić musi również laboratorium. Laboratoria przyzakładowe nie muszą wdrażać wymagań normy ISO 17025, ale dobrze jeśli laboratorium nieakredytowane postępuje zgodnie z tym standardem i odpowiednio dba o jakość wydawanych wyników - waliduje stosowane metody badawcze, szacuje niepewność pomiaru.

 

Efekty szkoleń dla laboratiów

Jakie efekty dają szkolenia dla laboratoriów? Przede wszystkim pracownicy są:

  • coraz bardziej świadomi tego, jak należy postępować z różnymi rodzajami sprzętu laboratoryjnego
  • trafniej potafią odpowiadać na pytania stawiane przez auditorów.

Głównymi punktami poruszanymi podczas szkoleń, zarówno tych otwartych jak i zamkniętych są: standardy obsługi klienta laboratorium, budowanie i rozwijanie metod laboratoryjnych, zasady obliczania błędów pomiarowych, zasady posługiwania się narzędziami statystycznymi.

W zakładach produkujących żywność, bardzo ważnym elementem nauki są również szkolenia z zakresu bezpieczeństwa żywności, które poruszają w sposób kompleksowy aspekty bezpieczeństwa żywności na wszystkich etapach produkcji, przetwórstwa oraz dystrybucji produktów spożywczych. Dzięki takim zagadnieniom łatwiej jest zrozumieć, jak procesy produkcyjne oraz ewentualne zaniedbania mogą wpływać na zaburzenie funkcjonowania całego procesu uzyskiwania bezpiecznego wyrobu.

 

Specyfika laboratoriów w branży spożywczej

Branża spożywcza dostarcza swoim klientom produkty, które następnie są spożywane w domach przez całe rodziny. Bardzo ważne jest, aby te produkty były najwyższej jakości, dlatego tak istotnym elementem egzystencji każdej sieci spożywczej jest ciągłe i nieustanne uświadamianie i doszkalanie pracowników wszystkich szczebli. Bez względu na formę nauki najważniejsze jest to, aby kadra wynosiła ze szkoleń jak najwięcej i aby wszystkie aspekty konsekwentnie wdrażała w życie.

Laboratorium nie tworzy bezpośrednio jakości wyrobu, ale pozwala go rzetelnie badać - od surowca, poprzez półprodukty, opakownia, na wyrobie gotowym skończywszy. Posługiwanie się zwalidowanymi metodami badawczymi, dla których znamy niepewność pomiaru jest niezmiernie ważne w procesie zapewniania jakości wyrobów.

Społecznościowe

Uważasz, że artykuł jest ciekawy? Daj go poznać innym!

Kategorie szkoleń

Typy szkoleń: Zapisz się na newsletter. Napisz jakiego szkolenia szukasz - Rynek szkoleń

Współpraca

AVENHANSEN Szkolenia AVENHANSEN
 Akademia MDDP

Dołącz do nas



Szkolenia dla laboratoriów w branży spożywczej - Szkolenia, kursy, ciekawe artykuły na temat szkoleń. Informacje binzesowe oraz na temat podnoszenia swojej wiedzy.

© 2010 - 2024 Aplit.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.